Έρευνα ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

Το Κοινωνικό Πολύκεντρο εκφράζει την αλληλεγγύη του στους κατοίκους της Λέσβου, στους εργαζόμενους/ες στις υπηρεσίες του νομού και σε όλους τους αιτούντες άσυλο, τους πρόσφυγες και τις οικογένειές τους που από το βράδυ της Τρίτης βιώνουν για πολλοστή φορά τη συνθήκη καταστροφής και διωγμού μετά την πυρκαγιά και την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας.

Το 2017, η έρευνά μας ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ (2015 – 2016) είχε διαπιστώσει την άμεση ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων υπηρεσιών του νησιού, ειδικά των υπηρεσιών υγείας, με μόνιμο προσωπικό και υλικό-τεχνικές υποδομές για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που θα ανέκυπταν στο άμεσο μέλλον από τον εγκλωβισμό όλο και μεγαλύτερου πληθυσμού σε μια δομή που σχεδιάστηκε για την υποδοχή 3.000 ατόμων αλλά κατέληξε να φιλοξενεί σχεδόν τετραπλάσιους.

Χαρακτηριστικά, το προσωπικό που συμμετείχε στην έρευνα τόνιζε ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπιζε ήταν ο πολλαπλασιασμός του όγκου εργασίας, που συνδυάστηκε όχι μόνο με αδυναμία προσλήψεων αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις με μη ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού και ειδικά των γιατρών. Το ιατρικό και λοιπό επιστημονικό προσωπικό δούλευε χωρίς να έχουν πληρωθεί παλιότερα δεδουλευμένα (υπερωρίες), με υπέρβαση ωραρίου, έξτρα βάρδιες χωρίς τα αναγκαία υλικά για την εργασία τους (τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις κάλυπταν οικονομικά οι ίδιοι).

Στην τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας και με δεδομένη την υποστελέχωση των υπηρεσιών υγείας του νησιού, οι οποίες μόλις και μετά  βίας καλύπτουν τις ανάγκες του μόνιμου πληθυσμού, η εξάπλωση των κρουσμάτων covid19 στο ΚΥΤ ήταν ζήτημα χρόνου.

Για μια ακόμη φορά οι δημόσιες υπηρεσίες του νησιού και οι εργαζόμενοι/ες σε αυτές καλούνται να αντιμετωπίσουν την κρίση που προκαλεί η καταστροφή του ΚΥΤ Μόριας και να παρέχουν ποιοτικά δημόσια και κοινωνικά αγαθά στους κατοίκους της Λέσβου σε περιβάλλον ελλείψεων προσωπικού και υλικών αλλά και σε περιβάλλον έντασης και κοινωνικής πίεσης, καθιστώντας την έρευνα του Κοινωνικού Πολύκεντρου: ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ (2015 – 2016) εξαιρετικά επίκαιρη και διαφωτιστική.

Κατεβάστε  την έκδοση της έρευνας και τη σύνοψη των αποτελεσμάτων εδώ.

Check Also

Έκδοση μελέτης «Η δημόσια απασχόληση στην Ελλάδα. Συνέχειες, μετασχηματισμοί και επιπτώσεις των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής στα χαρακτηριστικά της δημόσιας απασχόλησης και των νέων δημοσίων υπαλλήλων»

Το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ κυκλοφόρησε τη μελέτη «Η δημόσια απασχόληση στην Ελλάδα. Συνέχειες, μετασχηματισμοί …