Στο 10ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Κοινωνικών Επιστημών (Ι.Α.Κ.Ε.) που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης παρουσία διακοσίων πενήντα (250) Συνέδρων από δεκαπέντε (15) κράτη, συμμετείχαν με τις τοποθετήσεις τους ο Γεν. Γραμματέας του Κ.Π. κ. Σωτήριος Γεωργόπουλος και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και πρώην Αντιπρόεδρος του φορέα κ. Χαράλαμπος Κόκκινος.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Χ. Κόκκινος επεσήμανε τα εξής:
” Για 10η συνεχή χρονιά το Ι.Α.Κ.Ε . διοργανώνει με επιτυχία άλλο ένα Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο.
Το θέμα του “ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΉ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑ , Μετανάστευση, Ένταξη, Αειφορία και Ψηφιακές Τεχνολογίες ” είναι ιδιαίτερα επίκαιρο και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της επιστημονικής, της εκπαιδευτικής και της συνδικαλιστικής κοινότητας. Μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνει το γεωπολιτικό περιβάλλον αστάθειας στο πλανήτη και ιδιαίτερα στη γειτονιά μας (φτώχεια, πόλεμος στην Ευρώπη και στη Μ. Ανατολή κ.α) τα θέματα που σχετίζονται με τη συμμετοχή του πολίτη στα δημόσια πράγματα καθίστανται ιδιαίτερα επίκαιρα. Οι συνέπειες αυτής της ρευστής γεωπολιτικής κατάστασης δημιουργούν σειρά ζητημάτων. Η Μετανάστευση εκατομμυρίων ανθρώπων, οδηγεί στην ανάγκη ένταξης τους στις νέες κοινωνίες που ζουν, προβάλλουν καινούριες ανάγκες στην εκπαίδευση και την ίδια ώρα καλούμαστε να διατηρήσουμε την αειφόρο ανάπτυξη και να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες!
Στην “αυγή” της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης οι Ψηφιακές Τεχνολογίες θα πρέπει να προστατεύουν τα δικαιώματα των ανθρώπων, να στηρίζουν τη Δημοκρατία και να λειτουργούν με ασφάλεια και υπευθυνότητα. Με αυτό το δεδομένο, η Δημοκρατία καλείται να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες και να τοποθετεί σταθερά τον πολίτη σε ρόλο πρωταγωνιστή. Η ψηφιακή τεχνολογία είναι εργαλείο ενημέρωσης και δικτύωσης που μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε πιο ενημερωμένοι, ενεργοί και καλύτεροι πολίτες .
Σήμερα που η Μετανάστευση οδηγεί πάνω από εκατό εκατομμύρια ανθρώπους σε αναζήτηση άλλου τόπου και άλλων συνθηκών ζωής καλούμαστε ως οργανωμένη πολιτεία πολιτεία να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις. Είναι ζήτημα Παγκοσμίου ενδιαφέροντος και δεν αφορά μόνο τη χώρα μας που αποτελεί- ως σταυροδρόμι τριών ηπείρων- το πέρασμα πολλών μεταναστών. Στις πολιτικές υποδοχής, ένταξης στη κοινωνία, εκπαίδευσης τους και στη συνδρομή τους να παραμείνει σε τροχιά αειφορίας η ανάπτυξη, το Συνδικαλιστικού Κινήματος έχει εκφράσει την αλληλεγγύη του, τις προτάσεις του και τη συμμετοχή του. Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ” βάλει πλάτη” και η ΑΔΕΔΥ και το Κοινωνικό Πολύκεντρο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ έχουν να επιδείξουν πολλές δράσεις και θέσεις στα ανωτέρω ζητήματα.
Ταυτόχρονα δηλώνουμε πρόθυμοι να συμβάλλουμε στο διάλογο και σε δράσεις που ωφελούν τη κοινωνία και στηρίζουν το ανθρώπινο ιδεώδες και τη Δημοκρατία”.