Η κατάσταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο κόσμο το 2023

Η κατάσταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο κόσμο το 2023:

Η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία (ITUC) δημοσιεύει την 10η ετήσια έκθεση με τις παραβιάσεις των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και διαπιστώνει ότι η δημοκρατία για τον κόσμο της εργασίας είναι σε κίνδυνο. Η συστηματική αποψίλωση των βασικών κορμών της ελευθερίας και της δημοκρατίας εκτυλίσσεται με συνεχείς επιθέσεις σε δικαιώματα, πλήττοντας τη δημοκρατία στους χώρους εργασίας, μέσω περιορισμών στο απεργιακό δικαίωμα, στην ελευθερία του λόγου και της συνάθροισης.

Συγκεκριμένα το 2023:

– Οι χώρες με τις περισσότερες παραβιάσεις ήταν το Μπαγκλαντές, το Εκουαδόρ, η Λευκορωσία,  το Βασίλειο του Εσουατίνι (Σουαζιλάνδη), η Γουατεμάλα, η Μυανμάρ, οι Φιλιππίνες και η Τουρκία.

– Σε 8 χώρες ( Βραζιλία, Κολομβία, Εκουαδόρ, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Περού, Σιέρα Λεόνε,  Βασίλειο του Εσουατίνι) διαπράχθηκαν δολοφονίες συνδικαλιστών λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης.

– Στο 87% των χωρών παγκοσμίως παραβιάστηκε το απεργιακό δικαίωμα. Οι παραβιάσεις είχαν τη μορφή είτε της άμεσης καταστολής με ποινικές διώξεις και απολύσεις για τους / τις απεργούς, είτε με δικαστικές προσφυγές και απαίτηση αποζημιώσεων από επιχειρήσεις για απώλεια κερδών προς τα συνδικάτα.

– Στο 47% των χωρών παραβιάστηκαν η ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα της συνάθροισης, με απεργούς και διαδηλωτές να αντιμετωπίζουν ωμή αστυνομική βία ως απάντηση στις διαδηλώσεις τους (το παράδειγμα της Γαλλίας και των άγριων επιθέσεων που δέχτηκαν οι διαδηλωτές ενάντια στο νομοσχέδιο για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι το πιο ηχηρό πρόσφατο παράδειγμα από την Ευρώπη) .  Στο Ιράν περισσότεροι-ες από 250 εκπαιδευτικοί συνελήφθησαν την ημέρα των διαδηλώσεων της Πρωτομαγιάς.

  • Στο 79% των χωρών παραβιάστηκε το δικαίωμα σε συλλογικές διαπραγματεύσεις. Οι περιπτώσεις αφορούσαν, άρνηση των εργοδοτών να εφαρμόσουν τις συλλογικές συμβάσεις, απαξίωση των επίσημων συνδικάτων με διαπραγμάτευση και σύναψη συμβάσεων με παρασωματεία (“yellow” unions). Η Ολλανδία, η Β. Μακεδονία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο είναι τα παραδείγματα σε αυτή τη λίστα.
  • Η Ευρώπη παρά την καλύτερη επίδοση στους δείκτες συγκριτικά με άλλες περιοχές του πλανήτη, την τελευταία δεκαετία σημειώνει σταδιακή επιδείνωση των επιπέδων της – από 1,8 το 2014 στο 2,56 το 2023 (στην κλίμακα από 1 απόλυτος σεβασμός μέχρι το 5 απόλυτη παραβίαση).
  • Η Ελλάδα με βαθμολογία στο 4 του δείκτη, συγκαταλέγεται στις χώρες με συστηματική παραβίαση των εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, δηλαδή στη λίστα των χωρών όπου κυβερνήσεις και/ή επιχειρήσεις εμπλέκονται σε στοχευμένες ενέργειες διάλυσης της συλλογικής δράσης των εργαζομένων βάζοντας σε κίνδυνο θεμελιώδη δικαιώματα.

Κατεβάστε την έκθεση της ITUC εδώ

Κατεβάστε από εδώ

 

 

Check Also

Συμμετοχή στο 10ο Διεθνές Συνέδριο του Ι.Α.Κ.Ε.

Στο 10ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Κοινωνικών Επιστημών (Ι.Α.Κ.Ε.) που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο …