ETUI: Η ποιότητα της εργασίας σε δύσκολους καιρούς

Επικαιροποίηση του Ευρωπαϊκού δείκτη για την ποιότητα των θέσεων εργασίας στην ΕΕ

Το νέο κείμενο εργασίας του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUI) «Job quality in turbulent times» επικαιροποιεί τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού δείκτη για την ποιότητα των θέσεων εργασίας και χρησιμοποιώντας στοιχεία του 2021, αξιολογεί τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών χωρών σε έξι διαστάσεις: 1. Ποιότητα εισοδήματος των εργαζομένων, 2. Εργασιακή ασφάλεια, 3. Χρόνος εργασίας, 4. Συνθήκες, 5. Επαγγελματικές δεξιότητες και δυνατότητες ανέλιξης και 6. Βαθμός και δυνατότητες εκπροσώπησης σε συλλογικά όργανα. Όλα τα στοιχεία αξιοποιούνται στη σύγκριση των χωρών κατά φύλο, μέγεθος επιχείρησης και τομέα οικονομικής δραστηριότητας.

Από τα ευρήματα που παρουσιάζονται ξεχωρίζουμε τα παρακάτω: Η εργασία στο δημόσιο και συγκεκριμένα στη ΔΔ βρίσκεται πανευρωπαϊκά ψηλά στην εργασιακή ασφάλεια που παρέχει και για τα δύο φύλα. Το ίδιο ισχύει και για το χρόνο εργασίας όπου ο ΔΤ (όπως και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας) έχουν τα μικρότερα ποσοστά υπερεργασίας (πάνω από 48 ώρες την εβδομάδα). Στον αντίποδα βρίσκονται οι θέσεις εργασίας στις υπηρεσίες τροφίμων, μεταφορές και αποθήκευση. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο δείκτη υψηλής εργασιακής ασφάλειας ξεχωρίζουν πανευρωπαϊκά οι άνδρες εργαζόμενοι στις ΤΠΕ.

Τα στοιχεία υποδεικνύουν μεγάλη ανισότητα πρόσβασης στην εκπροσώπηση στα συλλογικά όργανα τόσο μεταξύ των διαφορετικών οικονομικών τομέων, οι εργαζόμενοι-ες στο Δημόσιο και στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας απολαμβάνουν περισσότερα συλλογικά δικαιώματα  από ότι στον ΙΤ πανευρωπαϊκά.

Γράφημα: Δείκτης ποιότητας της εργασίας στις χώρες της ΕΕ κατά φύλο

 

 

 

 

 

 

 

Στον Γενικό Δείκτη Ποιότητας της Εργασίας κατά χώρα και φύλο, ο οποίος απεικονίζεται στο παραπάνω γράφημα, η Ελλάδα βρίσκεται στην χαμηλότερη θέση από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας παρατηρούμε μεγάλη αρνητική απόσταση του δείκτη για τους άντρες τόσο από τον μέσο όρο της χώρας όσο και από αυτόν των γυναικών.

Γράφημα: Δείκτης Ποιότητας του Εισοδήματος

Στο Δείκτη Ποιότητας του Εισοδήματος, ο οποίος απεικονίζεται στο παραπάνω γράφημα και δεν αφορά το επίπεδο των μισθών αλλά την σταθερότητα και επάρκεια των αποδοχών (στοιχεία του 2021), χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ελλάδα βρίσκονται πολύ κάτω από το επίπεδο των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ αντίθετα οι σκανδιναβικές χώρες, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο είναι σε καλύτερη θέση. Με βάση τα δεδομένα του δείκτη τα χαμηλότερα εισοδήματα τείνουν να είναι και λιγότερο σταθερά.

 

 

Κατεβάστε το κείμενο εργασίας του ETUI εδώ

 

Άρθρο

 

Check Also

Η PSI για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Παίρνουμε θέση για τη δημοκρατία, την ειρήνη και τα δικαιώματα των προσφύγων

Κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, η παγκόσμια ημέρα για τους πρόσφυγες, είναι αφιερωμένη στη μνήμη …