Η PSI τιμά την παγκόσμια ημέρα μεταναστ(ρι)ών και το προσωπικό των κλάδων υγείας και πρόνοιας

Στην φετινή παγκόσμια ημέρα μεταναστ(ρι)ών τιμούμε το προσωπικό όλων των κλάδων που βρέθηκαν εξαρχής στην πρώτη γραμμή μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, με ιδιαίτερη μνεία στο έμψυχο δυναμικό των νοσοκομείων μας, που προσφέρουν στις κρίσιμες υπηρεσίες περίθαλψης που ανταπεξέρχονται επάξια σε όλες τις φάσεις αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, από τη συνεισφορά τους στους εμβολιασμούς, μέχρι και την φροντίδα των ηλικιωμένων μελών των οικογενειών μας. Παρόλα αυτά παραμένουν αφανείς στα δικαιώματα τους, εργασιακά και άλλα.

Σε αυτή την παγκόσμια ημέρα επιλέξαμε να τιμήσουμε τις μετανάστριες και τους μετανάστες που εργάζονται στην  υγεία σε κάθε μεριά του κόσμου. Ξέρουμε ότι στην πλειονότητά τους είναι γυναίκες που άφησαν πίσω τις οικογένειές τους για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε άλλες οικογένειες. Κι όμως παραμένουν αόρατες σε ότι αφορά τα δικαιώματά τους. Είναι οι εργαζόμενοι- ες που σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέθηκαν περισσότερο και αφέθηκαν απροστάτευτοι-ες περισσότερο από οποιανδήποτε  άλλο κλάδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και σε σχέση με άλλους επαγγελματικούς κινδύνους.

 Τα στοιχεία που συγκέντρωσε η PSI μαζί με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του ΗΒ σε έρευνα που διεξήγαγε εντός του 2022, δείχνουν ότι το δυσανάλογο βάρος που φέρουν οι μετανάστ(ρι)ες  στους κλάδους της υγείας, σχετίζεται επίσης με τα εξής δεινά:

  • Ανεπάρκεια στα εργασιακά δικαιώματα και στις συνθήκες και τα μέσα που τους διατίθενται: από υπερεργασία και πλήρη αθέτηση κάθε όρου διαλείμματος ή ρεπό ξεκούρασης μέχρι και διάκριση στην αμοιβή ή ακόμη και κλοπή δεδουλευμένων ωρών.
  • Δυσανάλογη έκθεση σε παντός είδους διάκριση, βία και παρενόχληση στους χώρους εργασίας.
  • Εντελώς ανήθικες και παράτυπες διαδικασίες πρόσληψης ή ανάθεσης έργου (μέσω των γραφείων ευρέσεως εργασίας) ειδικά σε χώρες με έλλειψη σε υγειονομικό προσωπικό, όπου ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενέτειναν τον ανταγωνισμό στην εξεύρεση καταρτισμένου προσωπικού και οδήγησαν σε μεγαλύτερες ελλείψεις τις χώρες που είχαν ήδη πρόβλημα (αναπτυσσόμενες στην πλειονότητά τους).

Η ανακοίνωση καταλήγει επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή της να αγωνίζεται και να δίνει φωνή στα αιτήματα αυτών των εργαζομένων ενώ συγχρόνως θα επιμένει  στο  πάγιο αίτημά  της για επένδυση στις Δημόσιες Υπηρεσίες  και στο προσωπικό τους.

 

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση εδώ

 

Δείτε το σχετικό βίντεο – προώθηση των στοιχείων της έρευνας της PSI και του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του ΗΒ εδώ

 

Άρθρο

Check Also

Ν.Τ. Ιωαννίνων – ΑΔΕΔΥ: Σύσκεψη Πρωτοβάθμιων Σωματείων & Εκδήλωση για Συνταξιοδοτικό

Το Κοινωνικό Πολύκεντρο σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ και το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων συνδιοργανώνουν …