Ανακοίνωση των Ευρωπαϊκών συνδικάτων στο Δημόσιο για την κρίση του κόστους διαβίωσης

Στις 25/10 εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών συνδικάτων στις δημόσιες υπηρεσίες συζήτησαν τις επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης στο κόστος διαβίωσης και τον αντίκτυπο που έχει στην καθημερινότητα των εργαζομένων. Επίκεντρο των συζητήσεων ήταν οι ανατιμήσεις στην ενέργεια και ο πληθωρισμός που εξαφανίζει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και εξαναγκάζει τους εργαζόμενους σε σκληρές επιλογές. «Αυτός είναι ο λόγος που υιοθετούμε το πρόγραμμα των έξι σημείων» για έξοδο από την τρέχουσα κρίση, σημειώνει στην ανακοίνωσή της η EPSU.

Αυξήσεις στους μισθούς και φορολόγηση των κερδών είναι τα δύο βασικά σημεία του προγράμματος που υιοθέτησαν τα ευρωπαϊκά συνδικάτα. Αναλυτικά οι προτάσεις:

  • Αυξήσεις στους μισθούς με συλλογικές διαπραγματεύσεις.
  • Να απαγορευτεί η οποιαδήποτε παύση στην ηλεκτροδότηση για τα νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και πρέπει να εξοφλήσουν υπέρογκους λογαριασμούς. Η EPSU ως μέλος του «Συνασπισμού για το δικαίωμα στην Ενέργεια» (The Right to Energy Coalition) έχει τονίσει πολλές φορές ότι το δικαίωμα στην ηλεκτροδότηση αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα των συνδικάτων των ΔΥ.
  • Φορολόγηση των κερδών των ενεργειακών κολοσσών και πλαφόν ανατιμήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Πρόβλεψη της αισχροκέρδειας και των ανατιμήσεων στα τρόφιμα.
  • Εθνικά και ευρωπαϊκά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και την προστασία των εισοδημάτων και των θέσεων εργασίας. H EPSU προτείνει την εκκίνηση προγραμμάτων τύπου SURE που θα εξασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας.
  • Αναγνώριση της ενέργειας σε δημόσιο αγαθό και μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς της.
  • Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα να έχουν θέση και λόγο στο τραπέζι του ευρωπαϊκού διαλόγου για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των μέτρων ενάντια στην κρίση του κόστους ζωής.

 

Περισσότερα εδώ

 

Άρθρο

 

Check Also

Οι μεταβολές στην ευρωπαϊκή απασχόληση: Στοιχεία για το ΔΤ από την επισκόπηση του Eurofound το 2023

Η νέα έρευνα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Απασχόληση και τις Συνθήκες διαβίωσης (Eurofound) εστιάζει …