Δελτίο Τύπου για την παρουσίαση της μελέτης «Το επίπεδο και η εξέλιξη των αμοιβών στον ελληνικό δημόσιο τομέα από την κρίση του 2009-10 μέχρι σήμερα»

Αθήνα, 6  Ιουνίου 2022

Δελτίο Τύπου

Το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ  σε συνεργασία με το Εργαστήριο Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου διοργάνωσαν με επιτυχία την Πέμπτη 2 Ιουνίου (16.00-19.00) την παρουσίαση της μελέτης «Το επίπεδο και η εξέλιξη των αμοιβών στον ελληνικό δημόσιο τομέα από την κρίση του 2009-10 μέχρι σήμερα» των Στ. Μαυρουδέα και Κ. Πασσά στο αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα ΙΙ του Παντείου Πανεπιστημίου.

Τόσο στην παρουσίαση από τους συγγραφείς όσο και στο σχολιασμό έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα συμπεράσματα της μελέτης, σύμφωνα με τα οποία διαπιστώνεται ότι αναφορικά με την εξέλιξη των αμοιβών στο δημόσιο, κατά την περίοδο 2010 -2020 παρατηρείται μια μείωση τόσο του ονομαστικού μέσου μισθού (-15,2%)  όσο και του πραγματικού μέσου μισθού (-17,1%).

Στην αναδιανομή εισοδήματος (δηλαδή το εάν οι εργαζόμενοι συνεισφέρουν λιγότερο ή περισσότερο στα δημόσια έσοδα από όσα λαμβάνουν από αυτά) οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα συνεισφέρουν περισσότερο από όσα τους επιστρέφονται. Επίσης ότι ο βασικός όγκος της φορολογίας καταβάλλεται από τους μισθωτούς και ιδιαίτερα από τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. Επιπροσθέτως, οι μέσοι μισθοί τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες υποχωρούν κατά την περίοδο 2010-2020  ενώ συγχρόνως η απόσταση ανάμεσα στο μισθό κατά φύλο αυξάνει, δηλαδή η κρίση οδηγεί σε αύξηση της απόκλισης των μισθών κατά φύλο. Η ανισότητα επεκτείνεται και στη σχέση μισθού με το εκπαιδευτικό επίπεδο του εργαζόμενου. Τέλος συγκριτικά με την εξέλιξη των μισθών στο δημόσιο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα έχουμε μοναδικότητα αρνητικής προσαρμογής του μισθού των δημοσιών υπαλλήλων.

 

  • Ολόκληρη η μελέτη είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://kpolykentro.gr/wp-content/uploads/2022/04/exelixi-misthon-dt_mavroudeas.pdf

 

  • Παρακολουθήστε εδώ το βίντεο της εκδήλωσης:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLgI8zernvb1_u-k_0-F6eDTlwdnAbt162

 

Δελτίο Τύπου

 

Check Also

Οι μεταβολές στην ευρωπαϊκή απασχόληση: Στοιχεία για το ΔΤ από την επισκόπηση του Eurofound το 2023

Η νέα έρευνα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Απασχόληση και τις Συνθήκες διαβίωσης (Eurofound) εστιάζει …