Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound) δημοσιεύει έκθεση με στοιχεία του Παρατηρητηρίου εργασιακών διαφορών (IAM) για την περίοδο 2018-2019 στην Ευρώπη. Τα στοιχεία, που αντλούνται από πιλοτική βάση δεδομένων του Παρατηρητηρίου, παρουσιάζουν σε ομαδοποιημένες κατηγορίες – ανάλογα με το είδος της διαφοράς, της δράσης, τη διάρκεια και των οργανώσεων που κινητοποιήθηκαν – 463 περιπτώσεις εργατικών κινητοποιήσεων που εξελίχθηκαν στην περίοδο των προηγούμενων 2 ετών.
Μεταξύ των κυριότερων συμπερασμάτων της έκθεσης είναι:
Σε ότι αφορά στο είδος και τη θεματική της διαφοράς:
Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις ήταν η αιτία για πάνω από το ένα τρίτο των διαφορών, ενώ οι καταγγελίες για τις εταιρικές πολιτικές αντιστοιχούσαν στο ένα τέταρτο και οι καταγγελίες για τις δημόσιες πολιτικές αντιστοιχούσαν σε ένα επιπλέον18 %.
Πιο αναλυτικά, πάνω από το 40 % των διαφορών αφορούσαν μισθολογικά ζητήματα, 20 % ζητήματα απασχόλησης (προσλήψεις – επαναπροσλήψεις) , 16 % είχαν να κάνουν με άλλα ζητήματα συνθηκών εργασίας. Συνολικά περισσότερες από το 80 % των διαφορών αφορούσαν ζητήματα συμφερόντων και πολύ λιγότερο ζητήματα δικαιωμάτων.
Το είδος των διαφορών που είχαν να κάνουν με δημόσιες πολιτικές, όπως ήταν αναμενόμενο, κινητοποίησαν φορείς και οργανώσεις στους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης, της Υγείας και της εκπαίδευσης. Πάνω από το 50% των διαφορών αυτού του τύπου καταγράφηκαν στην Ελλάδα και περίπου ένα τέταρτο αυτών στην Κύπρο, την Ολλανδία και την Πολωνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτό το είδος των διαφορών – που σχετίζονται με δημόσιες πολιτικές – σε πάνω από τα τρία τέταρτα των περιπτώσεων τα εργαλεία επίλυσης ήταν οι διαδηλώσεις και άλλου είδους διαμαρτυρίες.
Κατεβάστε την έκθεση του Eurofound εδώ και τη σύνοψη στα ελληνικά εδώ.