ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΚΠ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID-19

Τα κύρια σημεία της έρευνας της έρευνας του Κοινωνικού Πολύκεντρου για τις συνθήκες εργασίας των επαγγελματιών υγείας κατά την περίοδο της πανδημίας covid-19, η οποία υλοποιήθηκε από την Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ κα Ευαγγελία Μαυρικάκη, συνοψίζονται στα εξής:

  • Καταγράφεται ελλιπής στελέχωση των νοσοκομείων με τις κατάλληλες ειδικότητες επαγγελματιών υγείας. Χαρακτηριστικά, το 92% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφεραν ελλείψεις από κατάλληλο προσωπικό, το 75% δήλωσαν ότι σε κλινική covid δεν υπήρχε πνευμονολόγος, ενώ 68% δήλωσαν ότι υπήρξαν ασθενείς που δεν έλαβαν την απαραίτητη φροντίδα λόγω υποστελέχωσης.
  • Το 67% των επαγγελματιών υγείας δουλεύει πέραν του ωραρίου του και δε πληρώνεται για αυτό. Οι επαγγελματίες υγείας που συμμετείχαν στην έρευνα πραγματοποιούν συχνές υπερωρίες (59% αυτών), εργάζονται στα ρεπό (56%), κάνουν περισσότερες εφημερίες από ό,τι πριν την πανδημία (55%), ενώ ταυτόχρονα έχουν υποστεί και αναστολή αδειών.
  • 1 στους 2 γιατρούς σκέφτεται να αποχωρήσει από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο έξτρα φόρτος εργασίας, οι απλήρωτες υπερωρίες, αλλά και η σχεδόν αδιάκοπη, εδώ και ενάμιση χρόνο, εργασία των επαγγελματιών υγείας στα νοσοκομεία οδηγεί πολλούς/ες να σκέφτονται να αποχωρήσουν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (30%), ακόμα και να αλλάξουν δουλειά (35%).
  • Οι χωρικές αναδιατάξεις που έγιναν σε αρκετά νοσοκομεία για να αντιμετωπιστεί καλύτερα η πανδημία Covid-19 δεν διευκόλυναν το έργο των επαγγελματιών υγείας, αφού μόλις 1 στους 10 περίπου δήλωσε ότι οι χώροι είναι κατάλληλοι για να εκτελούν τοι έργο τους και μόλις 1 στους 4 δήλωσε ότι ο τρόπος διαλογής των ασθενών γίνεται με τρόπο που να αποφεύγεται τυχόν μόλυνση των υπολοίπων.

 

Αρχείο

Το πλήρες κείμενο της έρευνας θα αναρτηθεί σύντομα στην ιστοσελίδα του Κοινωνικού Πολύκεντρου: https://kpolykentro.gr

Check Also

Συμμετοχή στο 10ο Διεθνές Συνέδριο του Ι.Α.Κ.Ε.

Στο 10ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Κοινωνικών Επιστημών (Ι.Α.Κ.Ε.) που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο …