Μήνυμα της Διεθνούς Δημόσιων Υπηρεσιών για την Παγκόσμια Ημέρα Αξιοπρεπούς Εργασίας

Στις 7/10 Παγκόσμια Ημέρα για την αξιοπρεπή εργασία, η PSI έστειλε μήνυμα αγώνα ενάντια στις πολιτικές λιτότητας αλλά και την αξιοπρεπή χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών.

Το παράδειγμα της λιτότητας που έφερε το ΔΝΤ, μπλόκαρε την πρόσληψη 3 εκατομμυρίων νοσηλευτ(ρι)ών, εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων απαραίτητων για τη λειτουργία του δημοσίου, και αυτό μόνο για 15 χώρες όπου επιβλήθηκαν τα μέτρα του ταμείου.

 Όπως τονίζει η ανακοίνωση: Τα Pandora’s Papers, μας δείχνουν για άλλη μια φορά πού βρίσκονται τα χρήματα για την χρηματοδότηση της αξιοπρεπούς εργασίας και για λειτουργικές δημόσιες υπηρεσίες. Όπως συνέβη και με τα Panama Papers ή τα Paradise Papers, οι αποκαλύψεις έφεραν στο φως ένα καλά μεθοδευμένο σύστημα απόκρυψης πλούτου, φοροδιαφυγής και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπλύματος εσόδων από έκνομες επιχειρήσεις, που ακολουθούν οι οικονομικές τάξεις των ισχυρών ανά τον κόσμο. Η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) εκτιμά ότι μεταξύ 5,6 με 32  τρισεκατομμύρια δολάρια βρίσκονται ασφαλή σε φορολογικούς παράδεισους, ενώ το  ΔΝΤ εκτιμά ότι η χρήση των φορολογικών παραδείσων κοστίζει στις κυβερνήσεις ετησίως 600 δις χαμένων φόρων. Επομένως δεν είναι μόνο η πανδημία ή μια οικονομική κρίση ενάντια στην οποία πρέπει να παλέψουμε, αλλά η διαφθορά και η κλοπή δημόσιου χρήματος που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας.

Η PSI σε συνεργασία με την ActionAid και την Διεθνή Εκπαιδευτικών πρόκειται να παρουσιάσουν στις 12/10 μια κοινή έκθεση στην οποία θα εξηγούν, πώς το ΔΝΤ και η λιτότητα που επέβαλε σε 15 χώρες έκοψε τις προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού απο το δημόσιο, πώς επιβλήθηκαν μισθολογικές περικοπές στο δημόσιο χωρίς καμιά ‘ορθολογική’ κατεύθυνση και ενάντια στους διακηρυγμένους στόχους της ανάπτυξης που υποτίθεται  ότι θα εξυπηρετούσαν.

 

Περισσότερα για την παρουσίαση της έκθεσης εδώ.

Άρθρο

Check Also

Ενεργειακή φτώχεια και κρίση κόστους ζωής στην Ευρώπη. Έκθεση του Eurofound

Η νέα έκθεση του Eurofound για την κρίση στο κόστος ζωής και την ενεργειακή φτώχεια …