Μήνυμα αλληλεγγύης από την EPSU στις πυρόπληκτες χώρες

Με ένα  περιεκτικό κείμενο συμπαράστασης στις πυρόπληκτες χώρες, στις κοινότητες και στους εργαζόμενους που επιχειρούν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημόσιων Υπηρεσιών  εκφράζει την ανησυχία για τις επερχόμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και θέτει τις προτεραιότητες τις οποίες  θα μεταφέρει στην  26η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή. 

Όπως τονίζεται στο κείμενο πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες των ακραίων κλιματικών φαινομένων που ενισχύουν την εκδήλωση τέτοιας πρωτοφανούς έκτασης  καταστροφών και να διατυπωθούν οι τρόποι αντίδρασης και προετοιμασίας.  Είναι επιβεβαιωμένο από τις εκθέσεις των ομάδων εργασίας της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (Climate Change 2021) ότι οι παράκτιες περιοχές θα υποστούν τα  πιο ακραία φαινόμενα. Είναι βέβαιο πλέον ότι απαιτούνται περισσότερα για να διασφαλιστεί ότι τα επίπεδα της θερμοκρασίας του πλανήτη θα παραμείνουν στα όρια που έθεσε η συμφωνία του Παρισιού .

Η EPSU υποστηρίζει απόλυτα την ανάγκη για Πράσινες και Κοινωνικές συμφωνίες σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο με την προϋπόθεση ότι  θα εξασφαλίζουν την ισότιμη ωφέλεια των εργαζομένων και των κοινοτήτων τους στην οικονομική μετάβαση που υπόσχονται.  Ο περιορισμός των συνεπειών και η πρόληψη της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι η μόνη λύση. Πρέπει συγχρόνως να δούμε το πρόβλημα ως μέρος του οικονομικού συστήματος και πως αυτό λειτουργεί διότι είναι βέβαιο ότι απαιτείται μια νέα κατεύθυνση που θα θέτει τον άνθρωπο και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη.  Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται δημόσιες επενδύσεις, όπως στην περίπτωση των υπηρεσιών πυρόσβεσης οι οποίες θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα φαινόμενα αυτά. Δεν είναι δυνατό να αφήνουμε τα πυροσβεστικά σώματα χωρίς τα απαραίτητα μέσα στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών.

Η EPSU έχει τονίσει την ευθύνη των πολιτικών λιτότητας στην υποβάθμιση της ικανότητας των δημόσιων υπηρεσιών να αντιμετωπίζουν καταστάσεις κρίσης. Εάν οι υπηρεσίες πυρόσβεσης στερούνται χρηματοδότησης, σταθμοί κλείνουν, δεν αγοράζονται νέα οχήματα, δεν επαρκούν τα αεροπορικά μέσα, τότε οι άνθρωποι και οι κοινότητες τους είναι λιγότερο προστατευμένοι.

Χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα για τις κοινωνίες μας. Αυτή είναι η θέση της EPSU της PSI, της TUED, ITUC την οποία και θα προωθήσουμε στην επερχόμενη διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή.

Περισσότερα εδώ.

Check Also

Αποτελέσματα ένταξης στο Μητρώο Εκπαιδευτών του Κοινωνικού Πολύκεντρου 6/2022/B

Επεξεργασία αιτήσεων που υποβλήθηκαν μέχρι και 10/6/2022 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ 1sΗΣ /14-6-2022 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ …