Το μήνυμα του ΓΓ της Διεθνούς των Εκπαιδευτικών (EI) για την Παγκόσμια Ημέρα Δημόσιων Υπηρεσιών.

Ο ΓΓ της EI, David Edwards αναφέρει στο κείμενο χαιρετισμό για την Παγκόσμια Ημέρα Δημόσιων Υπηρεσιών που καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 23/6 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 2002.

«Γιορτάζουμε  την αξία των αγαθών που προσφέρουν οι ΔΥ στην κοινότητα, αναδεικνύουμε την συνεισφορά τους στην διαδικασία της ανάπτυξης, αναγνωρίζουμε την εργασία των εργαζομένων τους και ενθαρρύνουμε τις νεότερες ηλικίες να αναζητήσουν ευκαιρίες εργασίας και να κάνουν  καριέρα στο δημόσιο τομέα»

Τις τελευταίες δεκαετίες η αγορά έχει αναδειχθεί σε κεντρικό παίκτη στον τομέα των υπηρεσιών ενώ οι Δημόσιες Υπηρεσίες παραμελούνται και ‘λιμοκτονούν’ λόγω έλλειψης πόρων.   Αυτή είναι η μία εξήγηση για τις αυξανόμενες ανισότητες: έχει συντελεστεί μια τεράστια ανακατανομή του πλούτου και της εξουσίας από τους πολλούς προς τους λίγους.

Υπάρχουν εκατομμύρια λόγοι  για τις αυξανόμενες ανισότητες όπως και για τους κινδύνους για τη δημοκρατία, αλλά μεταξύ αυτών είναι ότι η ισορροπία μεταξύ της δημόσιας διακυβέρνησης και αγοράς, όπου οι  υπηρεσίες που υπόκεινται στον κυβερνητικό έλεγχο των εκλεγμένων ηγετών  έχει περιοριστεί ενώ από την άλλη οι αγορές έχουν  «απελευθερωθεί» μέσω της απορρύθμισης.

Στις δημοκρατίες οι ΔΥ δεν είναι εναλλάξιμες με τις ιδιωτικές. Έχουν ως κίνητρο το δημόσιο συμφέρον όχι το ατομικό κέρδος. Εξυπηρετούν πολίτες όχι καταναλωτές. Η επιτυχία τους κρίνεται από την κοινωνική πρόοδο και την επέκταση της ισότητας και των ευκαιριών στην κοινωνία και όχι για την οικονομική απόδοση σε μια χούφτα ατόμων.

 

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ.

Check Also

Η γυναικεία απασχόληση στην Ευρώπη μέσα από τα στοιχεία της νέας έκθεσης του Eurofound

Η νέα έκθεση του Eurofound για τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης στην Ευρώπη το 2021, …