Η τηλεργασία στον απόηχο τη πανδημίας: οι όροι για δίκαιη μετάβαση.

Στο κείμενο πολιτικής που δημοσιεύει το Ινστιτούτο των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUI), παρουσιάζονται αναλυτικά τα νέα δεδομένα για την εξ αποστάσεως εργασία που δημιούργησε η πανδημία καθώς και οι παράμετροι που ορίζουν την δίκαιη και επιτυχή μετάβαση στο μοντέλο της τηλεργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurofound, το 2020 μόλις ένα 13% των ευρωπαίων εργαζομένων δήλωνε ότι θα προτιμούσε να εργάζεται καθημερινά από το σπίτι αν δεν υπήρχε η πανδημία. Σύμφωνα με μια πιο πρόσφατη έρευνα το 27% των τηλεργαζόμενων νιώθουν να περιορίζονται και 72% βιώνουν ψυχολογική πίεση. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την υπόθεση ότι η αποκλειστική τηλεργασία και η έλλειψη φυσικού εργασιακού περιβάλλοντος δημιουργούν συνθήκες άγχους και ότι είναι σημαντική μια οργάνωση και ρύθμιση της εξ αποστάσεως εργασίας σε πλαίσια συμπληρωματικά με τη φυσική παρουσία και με τη συγκατάθεση των εργαζόμενων.

Η δημοσίευση παρουσιάζει αναλυτικά τις βασικές συνθήκες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από εργοδότες και κυβερνήσεις για μια δίκαιη και επιτυχή μετάβαση: όπως σημειώνεται μόνο 37% των θέσεων εργασίας στην Ευρώπη μπορούν να διεκπεραιώνονται ικανοποιητικά με αποκλειστική εξ αποστάσεως εργασία.   Για τον αποτελεσματικό ανασχεδιασμό και οργάνωση της τηλεργασίας  είναι σημαντικό να ικανοποιούνται συνδυαστικά οι 4 βασικές συνθήκες: η ατομική συνθήκη του της εργαζόμενου /ης, η οικογένεια και ο ιδιωτικός χώρος, τα χαρακτηριστικά της εργασίας και τέλος οι συνθήκες διευκόλυνσης που δύναται να παρέχει ο οργανισμός-φορέας εργασίας.

Κατεβάστε τη δημοσίευση εδώ.

Check Also

Η γυναικεία απασχόληση στην Ευρώπη μέσα από τα στοιχεία της νέας έκθεσης του Eurofound

Η νέα έκθεση του Eurofound για τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης στην Ευρώπη το 2021, …