Απόφαση σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το απεργιακό δικαίωμα.

Η ETUC χαιρετίζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με την οποία το δικαίωμα στην απεργία προέχει έναντι του δικαιώματος που έχει ως αναφορά τις οικονομικές ελευθερίες στο πλαίσιο τη ενιαίας αγοράς. Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η ελευθερία της ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν μπορεί να εξομοιωθεί με το δικαίωμα στην απεργία και γι’ αυτό δεν μπορεί να υπερισχύσει ενάντια στο θεμελιώδες δικαίωμα.   Το επιχείρημα της απόφασης ήταν ότι αυτή η ελευθερία (της οικονομικής δραστηριότητας) δεν μπορεί να νοηθεί ως  αντισταθμιστική στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, αλλά μάλλον ως ένα στοιχείο που μεταξύ άλλων αξιολογείται σε  εθνικό επίπεδο με βάση την αρχή της  αναλογικότητας στην ανάληψη συλλογικών δράσεων.

Σύμφωνα με την ETUC αποτελεί απόφαση σταθμό για το ευρωπαϊκό συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς για πρώτη φορά εισάγει μια σαφή ιεράρχηση των δικαιωμάτων όπου αυτά των εργαζομένων λαμβάνουν προτεραιότητα έναντι των οικονομικών ελευθεριών. Από την εκδίκαση των υποθέσεων Viking και Laval, όπου το ζήτημα παρέμενε επίμαχο και αμφιλεγόμενο στην ευρωπαϊκή νομολογία, τώρα για πρώτη φόρα ξεκαθαρίζει.

Σχολιάζοντας την απόφαση, η Συνομοσπονδιακή Γραμματέας της ETUC Isabelle Schömann δήλωσε:

«Η σημερινή απόφαση είναι ένα βήμα προς μια δικαιότερη ισορροπία υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην απεργία και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, για δίκαιες αμοιβές και συνθήκες εργασίας και σε αντίθεση με τα στενά ατομικά συμφέροντα των επιχειρήσεων.»

Περισσότερα εδώ

Check Also

Αποτελέσματα ένταξης στο Μητρώο Εκπαιδευτών του Κοινωνικού Πολύκεντρου 6/2022/B

Επεξεργασία αιτήσεων που υποβλήθηκαν μέχρι και 10/6/2022 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ 1sΗΣ /14-6-2022 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ …