Έκθεση του Eurofound: «Διαβίωση, εργασία και Covid-19: Συμπεράσματα από τον τρίτο κύκλο της πανδημίας»

Η έκθεση παρουσιάζει τα αποτελέσματα του τρίτου κύκλου της ευρωπαϊκής έρευνας που διεξήγαγε το Eurofound, στα 27 κράτη μέλη, με online ερωτηματολόγιο τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2021, ενώ συνοψίζει αναλυτικά τα δεδομένα των δύο προηγούμενων κύκλων της ίδιας έρευνας που αναφέρονται στον Απρίλιο και τον Ιούλιο του 2020.
Τα βασικά πορίσματα εστιάζουν στα προβλήματα που εντάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας όπως η εργασιακή ανασφάλεια και ο φόβος απώλειας της εργασίας, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ψυχικών νόσων, οι απώλειες σε κατακτήσεις σχετικές με την ισότητα των φύλων και την ισορροπία μεταξύ εργάσιμου και ιδιωτικού βίου, η μείωση του αισθήματος εμπιστοσύνης στους θεσμούς καθώς και την αύξηση της δυσπιστίας απέναντι στους εμβολιασμούς.
Με βάση αυτά τα πορίσματα φαίνεται ότι:
Η ψυχική υγεία των πολιτών, ιδιαίτερα των νεότερων και εκείνων που έχασαν πρόσφατα την εργασία τους, βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που είχαν διαπιστωθεί από την έρευνα στην αρχή της πανδημίας.
Οι προϋπάρχουσες ανισότητες οξύνθηκαν γεγονός που αποδίδεται στην δυσανάλογη επίπτωση των δεινών της πανδημίας στις πιο ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες πληθυσμού.
Σημαντικό είναι, επίσης, το εύρημα ότι ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας οι απώλειες στην εργασία δεν εμφανίζουν σημαντική ανάκαμψη. Συγκεκριμένα των 10% των συμμετεχόντων στην έρευνα που εργάζονταν πριν την πανδημία είναι σήμερα άνεργοι-ες, αύξηση που αντιστοιχεί σε 2 ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό το καλοκαίρι του 2020 (8%) και διπλάσια αύξηση από την άνοιξη του 2020 (5%).
Την ίδια πτωτική τάση ακολούθησε και η εργασία από το σπίτι (τηλεργασία) όπου το ποσοστό εργασίας αποκλειστικά από το σπίτι μειώθηκε σε 24% (Άνοιξη 2021) έναντι 34% (Καλοκαίρι 2020).

Η ικανοποίηση των πολιτών με τα μέτρα στήριξης που εφαρμόστηκαν από τις κυβερνήσεις μειώθηκε δραματικά: Μόνο ένα 12% των πολιτών θεωρούν ότι τα μέτρα στήριξης στην κρίση είναι δίκαια. Το αντίστοιχο ποσοστό το καλοκαίρι του 2020 ήταν 22%.

Το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι η πρόσβασή τους σε βοήθημα και στήριξη ήταν εύκολη έπεσε στο 10% από το 16% ένα χρόνο πριν. Ενώ με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτώμενοι-ες μία στις δέκα αιτήσεις για οικονομική στήριξη απορρίφθηκε.

Απώλεια σημείωσε και η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και ειδικότερα στις κυβερνήσεις. Από την αρχή της πανδημίας το φαινόμενο της δυσπιστίας απέναντι στις εθνικές κυβερνήσεις όπως και απέναντι στις πολιτικές διαχείρισης της κρίσης έλαβε πανευρωπαϊκά τα χαμηλότερα επίπεδα (από 4.6 βαθμούς το καλοκαίρι του 2020 σε 3.9 βαθμούς την άνοιξη του 2021). Η εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς παραμένει συγκριτικά υψηλότερη.

Τέλος, από την έρευνα διαπιστώνεται ότι λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της  Ευρώπης των 27 διστάζει να κάνει το εμβόλιο για τον covid-19.

 

Κατεβάστε την έκθεση  εδώ

Αρχείο

Check Also

Αποτελέσματα ένταξης στο Μητρώο Εκπαιδευτών του Κοινωνικού Πολύκεντρου 6/2022/B

Επεξεργασία αιτήσεων που υποβλήθηκαν μέχρι και 10/6/2022 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ 1sΗΣ /14-6-2022 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ …