Διεθνής Εκπαιδευτικών: Να μην γίνει η πανδημία αιτία αποκλεισμού από την εκπαίδευση

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εκπαίδευση στις 24/1, η Education International (EI) έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς τις κυβερνήσεις, τις εκπαιδευτικές κοινότητες και τον σχολικό πληθυσμό παγκοσμίως: την παγκόσμια ευθύνη όλων να μην επιτρέψουμε στην πανδημία να ορίσει τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών.

Με πυξίδα αυτό τον κρίσιμο στόχο, ο Γ.Γ της οργάνωσης David Edwards, κάλεσε για επείγουσα και αποφασιστική δράση στην αντιμετώπιση παλιών και νέων εκπαιδευτικών ανισοτήτων που ενέτεινε και έφερε στο φως η τρέχουσα πανδημία. Ελεύθερη, ποιοτική και δημόσια εκπαίδευση για όλους και όλες, τόνισε στο μήνυμα του.

Τα επίσημα στοιχεία απολογισμού του αποτυπώματος που άφησε το πρώτο κύμα της πανδημίας στην εκπαίδευση – τα οποία παρουσιάστηκαν επίσης στο μήνυμα που έστειλε ο Γενικός διευθυντής της UNESCO – λένε ότι:  πάνω από 1,6 δις μαθητές και μαθήτριες μέσα στο 2020, επηρεάστηκαν από το κλείσιμο των σχολείων εξαιτίας της πανδημίας και υποχρεώθηκαν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Όμως η πρόσβαση δεν ήταν ίση κυρίως εξαιτίας του ψηφιακού χάσματος. Έτσι, τουλάχιστον 463 εκατομμύρια μαθητές και μαθήτριες, περίπου το 30% του μαθητικού πληθυσμού παγκόσμια, έμειναν εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας για μήνες. Οι πλέον ευάλωτοι πληθυσμοί είναι αυτοί που επηρεάζονται πιο αρνητικά από την κατάσταση.

Μεταξύ των προϋποθέσεων για γρήγορη ανάκαμψη της εκπαίδευσης που θέτει η EI είναι η αναγνώριση του εκπαιδευτικού προσωπικού μεταξύ των ευάλωτων πληθυσμών κα της άμεσης προτεραιότητας για εμβολιασμούς. Αυτό είναι και ένα από τα βασικά μέτρα για την εξασφάλιση ασφαλών ανοικτών σχολείω, τονίζει η ανακοίνωση.

Περισσότερα εδώ

Check Also

Αποτελέσματα ένταξης στο Μητρώο Εκπαιδευτών του Κοινωνικού Πολύκεντρου 6/2022/B

Επεξεργασία αιτήσεων που υποβλήθηκαν μέχρι και 10/6/2022 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ 1sΗΣ /14-6-2022 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ …