Η δήλωση της EPSU για την αναμορφωμένη οδηγία για το δικαίωμα στο πόσιμο νερό

Τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα Δημόσιων Υπηρεσιών (EPSU) χαιρετίζουν την επαναφορά της Οδηγίας για το Πόσιμο Νερό, προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως ένα βήμα προς την εκπλήρωση του τελικού στόχου που δεν είναι άλλος από την αναγνώριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο του ανθρώπινου δικαιώματος σε καθαρό πόσιμο νερό.

Στις 15/12, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη δεσμευτική για όλα τα κράτη μέλη συμφωνία και μια τροποποιημένη, από την πρόταση που είχε κάνει η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών «Right2Water», νέα Οδηγία για το πόσιμο νερό.

Στόχος της συμφωνίας είναι να διασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα του νερού βρύσης σε ολόκληρη την ΕΕ με θέσπιση αυστηρότερων κανόνων για έλεγχο των ρύπων και την ενθάρρυνση των καταναλωτών/καταναλωτριών να πίνουν περισσότερο τρεχούμενο νερό και να αποφεύγουν τα εμφιαλωμένα.

Όπως τονίζει στο δελτίο τύπου η EPSU, η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια ακόμη νίκη στο αίτημα περισσότερων από 1,8 εκ. πολιτών που συμμετείχαν στην εκστρατεία για το δικαίωμα στο νερό, όμως απέχει από την ρητή θέσπιση του στο ευρωπαϊκό επίπεδο: «είναι λυπηρό που το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν προχώρησε πιο πέρα την αρχική πρόταση της Επιτροπής και το αποτέλεσμα είναι μια δειλή προσέγγιση στον αρχικό στόχο που είναι η αναγνώριση του καθολικού ανθρώπινου δικαιώματος στο νερό».

Τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα Δημόσιων Υπηρεσιών αποτέλεσαν τον κεντρικό κόμβο των κινητοποιήσεων και οργάνωσαν προς αυτό τον στόχο τα σωματεία εργαζομένων στις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης ήδη από το 2012, που ήταν η χρονιά της πρώτης επιτυχημένης δράσης του θεσμού της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών για το δικαίωμα στο νερό.

Η EPSU υπενθυμίζει ότι θα συνεχίσει τις δράσεις της για την  αναγνώριση του ανθρώπινου δικαιώματος σε ποιοτικές υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης και για την διασφάλιση ότι δεν θα υπάρξει καμία διακοπή παροχής αυτών των βασικών υπηρεσιών σε κανένα νοικοκυριό και σπίτι στην Ευρώπη.

 

Περισσότερα εδώ

Check Also

Έναρξη νέου κύκλου επιμορφωτικών προγραμμάτων 12 & 13 Μαΐου.

Αρχίζει ο νέος κύκλος επιμορφωτικών προγραμμάτων «Ανάπτυξη δεξιοτήτων εκπροσώπων εργαζομένων στο Δημόσιο. Επικοινωνία και τεχνικές …