Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης καλεί τις ελληνικές αρχές να εξετάσουν σοβαρά τις καταγγελίες για τις παράνομες επαναπροωθήσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης καλεί τις ελληνικές αρχές να εξετάσουν σοβαρά τις καταγγελίες για τις  παράνομες επαναπροωθήσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Στο  ΔΤ που δημοσίευσε στις 11/6, ο ΔΟΜ εκφράζει την ανησυχία τoυ για τις συνεχιζόμενες αναφορές που δέχεται για τις επαναπροωθήσεις και τις συλλογικές απελάσεις μεταναστών-τριών, σε κάποιες περιπτώσεις βίαιες, που συμβαίνουν στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι Διεθνείς αναφορές μέσων και βίντεο που δείχνουν τη χρήση του θαλάσσιου εξοπλισμού διάσωσης να γίνεται για την παράνομη απέλαση μεταναστών και μεταναστριών στο Ανατολικό Αιγαίο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, και όπως αναφέρει το ΔΤ:

Ο ΔΟΜ, μαζί με τους λοιπούς  εταίρους, παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασης στα σύνορα  και έχουν λάβει αναφορές για μετανάστες και μετανάστριες που  αφού συνελήφθησαν στην Ελλάδα αυθαίρετα επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία και μάλιστα με τη χρήση βίας από το προσωπικό φύλαξης των συνόρων.

Επιπλέον ωθεί τις κυβερνήσεις να λάβουν υπόψη εν μέσω της πανδημίας, τις προτεραιότητες για την υγεία των πληθυσμών, και  να εγκαταλείψουν τις πρακτικές στρατικοποίησης των συνοριακών ελέγχων με μέτρα όπως οι αθρόες επαναπροωθήσεις, η κατασκευή τειχών, και οι περιπολίες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών.

Ολόκληρο το ΔΤ  εδώ: https://www.iom.int/news/iom-alarmed-over-reports-pushbacks-greece-eu-border-turkey

 

Check Also

Ν.Τ. Ιωαννίνων – ΑΔΕΔΥ: Σύσκεψη Πρωτοβάθμιων Σωματείων & Εκδήλωση για Συνταξιοδοτικό

Το Κοινωνικό Πολύκεντρο σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ και το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων συνδιοργανώνουν …